Verschillende vormen uitvaartverzekeringen

Verschillende vormen uitvaartverzekeringen


In Nederland zijn er vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het grootste verschil is, dat sommige verzekeringen een geldbedrag uitkeren bij overlijden en anderen keren uit in diensten. Lees hier voordat je een keuze maakt wat precies de verschillen zijn. Je kunt dan de uitvaartverzekering kiezen die het beste aansluit bij je wensen.


Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering is een verzekering die echt alleen voor je uitvaart gebruikt kan worden. De verzekering keert uit in diensten zoals bijvoorbeeld een kist en de begeleiding door een uitvaartverzorger. Een andere mogelijkheid is dat de nabestaanden de rekeningen indienen en de kosten van de uitvaart worden betaald uit de verzekering tot het verzekerde bedrag is bereikt.


Alleen diensten: een natura pakket uitvaartverzekering

De natura pakket uitvaartverzekering is een verzekering waarbij alleen wordt uitgekeerd in diensten. Denk hierbij aan de kosten van de begrafenis of crematie, de kosten van een dienst in een uitvaartcentrum, een uitvaartkist en rouwkaarten. Welke diensten dit precies zijn, is altijd vastgelegd in de voorwaarden van de verzekeraar. Met een natura pakket uitvaartverzekering weet je dat de basis zaken rondom een uitvaart altijd geregeld kunnen worden. Bovendien zit in zo’n pakket vaak een uitvaartverzorger die de nabestaanden helpt met het regelen. Daarmee kunnen ze ontzorgd worden.

Een pakketverzekering is ook altijd waardevast, de verzekeraar belooft dat zij de uitvaart zoals beschreven in de polisvoorwaarden van jouw uitvaartverzekering ook daadwerkelijk uitvoeren. Dit is ongeacht het moment dat er een overlijden plaatsvindt. Het kan wel zijn dat de premie ook soms meestijgt met de waarde van het pakket, dit noemen we een geïndexeerde polis. Aan de andere kant kan het soms ook zijn dat er een winstdeling is waardoor de waarde van de uitvaartverzekering stijgt maar de premie niet.


Achteraf de rekening indienen: een natura sommen verzekering

Met een natura sommenverzekering kies je een bedrag waarvan je denkt dat het past bij jouw uitvaart. Je verzekert je voor dit bedrag. De kosten die de nabestaanden maken voor jouw uitvaart kunnen zij declareren bij de verzekeraar tot aan de hoogte van dit verzekerde bedrag. Op deze manier zit je niet vast aan diensten die zijn vastgesteld in de voorwaarden van de verzekeraar zoals bij de natura pakketverzekering. De nabestaanden kunnen jouw uitvaart dus volgens jouw wensen regelen. Als je voor deze verzekering kiest, is het wel zo dat alleen de kosten die gemaakt zijn voor de uitvaart worden vergoed uit de verzekering.

De hoogte van het verzekerde bedrag bepaal je dus zelf vooraf. Als je nog niet hebt nagedacht over wat je wensen zijn dan kun je wel wat hulp gebruiken bij de keuze voor je verzekerde bedrag. Die hulp is vrij eenvoudig op het internet te vinden.


Combinatie uitvaartverzekering

Bij de combinatie uitvaartverzekering heb je een natura pakket uitvaartverzekering die uitkeert in diensten maar je hebt daarbij gekozen voor een extra verzekerd bedrag. Op deze manier krijgen de nabestaanden de diensten uit het pakket maar hebben ze ook iets meer keuzevrijheid door het extra bedrag. Bij sommige combinatie uitvaartverzekeringen kun je kiezen voor een bedrag dat direct wordt uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer je overlijdt. Soms gelden voor dit extra verzekerde bedrag dezelfde regels als bij de natura sommen verzekering en kunnen de nabestaanden achteraf de rekeningen indienen. Omdat een pakket vaak niet alles dekt kan dit extra geldbedrag zinvol zijn. Hiermee kun je bijvoorbeeld een mooiere kist of een bloemstuk regelen maar ook een advertentie of het grafmonument.


Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering keert meteen als je overlijdt een geldbedrag uit. Dit zorgt voor flexibiliteit. De nabestaanden kunnen namelijk zelf bepalen wat ze met het bedrag doen. Dit houdt in dat ze het ook kunnen besteden aan zaken die niets met de uitvaart te maken hebben. Bij de kapitaal uitvaartverzekering kies je net als bij de natura sommenverzekering zelf voor welk bedrag je je wil verzekeren. Als jij denkt dat een budgetuitvaart bij je past dan kun je voor een lager bedrag kiezen dan wanneer jij een luxe uitvaart zou willen.

Het feit dat het geld direct uitkeert zorgt ervoor dat het gevolgen kan hebben voor erfbelasting die de nabestaanden betalen. Je kunt hier meer informatie over vinden op de website van de belastingdienst.


Extra mogelijkheden uitvaartverzekering

Het is tegenwoordig bij sommige verzekeraars ook mogelijk om een gedeelte van het verzekerd bedrag uit te laten keren als je bijvoorbeeld terminaal ziek bent. Dit kan handig zijn als er op dat moment al kosten gemaakt moeten worden waar je zelf op dat moment de middelen niet voor hebt. Het is goed dat uitvaartverzekeraars meedenken over de verschillende behoeften van de consument in de verschillende fases van het leven en overlijden. Een andere positieve ontwikkeling is de mogelijkheid tot afkoop van je uitvaartverzekering, als je bijvoorbeeld overstapt naar een andere verzekeraar dan zou je wellicht je betaalde premie of in ieder geval een gedeelte daarvan terug willen hebben. Bekijk altijd wel goed wat in jouw situatie de meest gunstige optie is soms is het helemaal niet verstandig om de premie uit te laten keren maar om de polis bijvoorbeeld premievrij te maken. Dan blijft je premie bij de verzekeraar maar houden je nabestaanden wel recht op die premie als uitkering bij overlijden.

Uitvaartverzekeringen vergelijken


Vergelijk nu verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar, en kies de uitvaartverzekering die het beste bij jou past

Vergelijk uitvaartverzekeringen
//]]>