Heb ik een uitvaartverzekering nodig?


Wij vinden dat je voor het antwoord op deze vraag kunt kijken naar drie factoren:

  • Hoeveel spaargeld je hebt op het moment
  • Waar je vindt dat financiële verantwoordelijkheid voor je uitvaart ligt
  • Of je voldoende weet hoe een uitvaartverzekering werkt


Voldoende spaargeld

De meest voorkomende reden om niet te kiezen voor een uitvaartverzekering is het hebben van voldoende spaargeld. Een gemiddelde uitvaart kost € 6.000, maar dit bedrag zou ook op kunnen lopen tot wel 15.000. Mensen die dit achter de hand hebben kiezen er eerder voor om geen verzekering af te sluiten. Waar je wel rekening mee moet houden is het volgende, sparen duurt vaak lang. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een groot gedeelte van de inkomsten opzij te zetten. Als je dus een partner hebt en kinderen dan blijven die achter met een lage of misschien wel lege spaarrekening. Hou dus wel rekening met de situatie voor de nabestaanden na een overlijden. Onze tip is dus:

  • Bedenk vantevoren goed wat voor uitvaart je wilt om de kosten te kunnen bepalen
  • Bedenk goed of je de uitvaart makkelijk uit eigen middelen kunt en wilt betalen. Het zou zonde zijn als er geen geld voor de nabestaanden is om een grote uitgave te doen omdat bijvoorbeeld de auto kapot is.


Financiële verantwoordelijkheid voor je uitvaart

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering neem je zelf financiële verantwoordelijkheid voor je uitvaart. Je betaalt een periodieke premie of betaalt alle premie in één keer en kiest een bedrag waarvoor je je wilt verzekeren. Op die manier worden je nabestaanden niet meer geconfronteerd met de plotselinge uitgaven van gemiddeld € 6.000 die een uitvaart met zich meebrengt. Regelmatig spreken wij met jongeren over het nodig vinden van een uitvaartverzekering. Wat wij vaak horen is ‘mijn ouders betalen dat als het nodig is’. Het neerleggen van deze verantwoordelijkheid bij anderen kan een keuze zijn. Er is een aantal vragen die je jezelf hierbij kunt stellen:

  • Kunnen ze het bedrag makkelijk missen?
  • Heb ik hier ooit over gesproken met mijn nabestaanden of ga ik er zomaar vanuit?
  • Zijn er andere kosten zoals bijvoorbeeld het betalen van de hypotheek door een partner? En blijft er dan nog steeds iets over?


Hoe werkt een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering keert in tegenstelling tot andere verzekeringen altijd uit. De premie die je betaalt, betaal je dus nooit voor niets. Bovendien is deze premie vaak lager dan het bedrag waarvoor je je verzekert. Wil je dit zeker weten? Bereken dan je premie bij de verzekeraar van jouw keuze. Daarna reken je de totale premie uit die je zou betalen bij het maximale aantal jaren of kijk naar de eenmalige koopsom. En vergelijk dit met het verzekerde bedrag dat je hebt gekozen. Op die manier kun je redelijk eenvoudig zien wat voor jou de beste oplossing is.

Uitvaartverzekeringen vergelijken


Vergelijk nu verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar, en kies de uitvaartverzekering die het beste bij jou past

Vergelijk uitvaartverzekeringen
//]]>